Smögen –En del av Bohuslän

Besök väst Sveriges hemsida med massor av tips.
http://www.vastsverige.com/sotenas/listningssida-se-och-gora/

För fler tips

Besök Smögenbryggans hemsida
http://www.smogenbryggan.se/se-o-gora

Äta

På Smögen hittar du ett stort och brett utbud av restauranger och lättare matställen. Allt från Smögenräkor till pizza och lokalt producerad och närodlad mat.

Slå dig ner på något av öns serveringställen och njut av en måltid eller varför inte en kopp kaffe eller glass. Många av serveringsställena erbjuder också mat och fika att ta med. Perfekt för picknick och för en dag på stranden.

Se http://www.smogenbryggan.se/ata

Smögenbryggan är sommartid ett av Sveriges största turistmål och ligger längs södersidan av Smögens gamla fiskehamn. Bryggan börjar vid de stora fiskhallarna i östra delen av hamnen och sedan följer ungefär en kilometer lång träbrygga med ett enormt utbud av butiker, caféer, krogar och restauranger med uteserveringar. I slutet av bryggan ligger den stora badplatsen Vallevik, med hopptorn, klippbad och en mindre väl skyddad sandstrand för barn. I området finns något för alla smaker! Förr liksom idag är hamnen samhällets centrum. Den användes av fiskarna redan under 1500- talet och dess betydelse växte med åren. Under den sista sillperioden (1877-1905) utvecklades den till en mycket viktig exporthamn med omfattande handel med Europa och vid bryggorna utefter hamnens norra sida byggde exportörerna magasin och salterier som till viss del fortfarande står kvar. När det stora sillfisket var över drog badortsrörelsen igång och hamnen började sakta men säkert att förvandlas till gästhamn idag är Smögenbryggans gästhamn en av nordens mest besökta. Smögen är en ö med broförblindelse till fastlandet dess strategiska läge som en yttersta utpost mot västerhavet gjorde samhället tidigt till ett betydande fiskesamhälle. Idag är Smögen sommartid ett av Sveriges mest besökta turistorter med hundratusentals besökare årligen. Ön har flera fina badplatser med fantastiska lena solvarma hällor och barnvänliga sandstränder. Den största turistattraktionen Smögenbryggan med butiker, caféer och restauranger förvandlas kvällstid till ett fantastiskt nöjesliv.

Smögenbryggans gästhamn

Smögens väl skyddade hamn (58°21,18 N 11°13,12 E) , som idag är en av nordens mest besökta gästhamnar, ligger strategiskt som en yttersta utpost mot västerhavet.